HISTORIA

Savonlinnalainen Jorma Heltimoinen perusti leipomo Parikkalan Pika-Pullan Kangaskylän keskustaan Parikkalaan kesäkuussa 1970. Leipomo sai nimekseen Parikkalan Pika-Pulla J. Heltimoinen. Tämä tilanne säilyi aina vuoteen 1990 asti, jolloin yhtiö muutettiin osakeyhtiöksi, muita osakkaita ei kuitenkaan yhtiössä edelleenkään ollut. Ajatuksen leipomon perustamisesta Heltimoinen sai ajaessaan Litmasen myymäläautoa Savonlinnan lähiseudulla. Ajellessaan hän huomasi, että Parikkalassa olisi tarvetta leipomolle. Luontainen yrittäjyys ja innovatiivisuus sai Heltimoisen perustamaan leipomon ja myöhemmin kaikenlaista muutakin. Alussa osakkaita oli kolme, Jorma ja hänen vaimonsa Sirkka, ja Markku Nousiainen. Nousiainen lähti yhtiöstä kuitenkin hyvin alussa. Nimi Pika-Pulla ei tule suinkaan nopeasti valmistettavasta pullasta, vaan Pika- sana on lyhennys sanasta Parikkala.

Alussa kaikki tuotteet tehtiin käsin, ainoa apulaite oli taikinakone. Ensimmäisiä tuotteita olivat karjalanpiirakat, sihti- ja ruisleipä, ranskanleipä, kauraleipä, pitkoista luumupitko, sunnuntaipitko ja kahvipitko, Boston-kakku ja wienereistä kampa ja ruotsalainen. Leipätuotteista suosituimmaksi nousi sihtileipä.Pika-Pullan riisipiirakoita, joka on edelleen leipomon myydyin tuote, valmistettiin alussa kaksi kertaa viikossa, nykyisin viitenä päivänä viikossa kymmeniä tuhansia kappaleita viikossa. Osa tuotteista, joita on valmistettu 40 vuoden ajan, ovat edelleen suosituimpia tuotteita. Reseptit ovat alusta alkaen olleet tarkasti varjeltuja, mutta paljastettakoon, että piirakoiden valmistuksessa on aina käytetty aitoa voita ja maitoa.
Eikä raaka-aineiden laadusta edelleenkään tingitä. Siinä lieneekin syy piirakoiden herkullisuuteen.

Työtä tehtiin maanantaista lauantaihin, aamusta iltaan. Työpäivä alkoi jo aamuyöllä, jolloin leivottiin, paistettiin ja sen jälkeen leipomukset kuljetettiin asiakkaille. Alussa tuotteita vietiin tietysti aivan lähipitäjiin joissa oli lukuisia kyläkauppoja joka kunnassa. Parikkalaan, Simpeleelle, Saarelle, Uukuniemelle, Punkaharjulle ja myöhemmin myös Savonlinnaan. Kyläkauppojen lisäksi, asiakkaita olivat alusta asti baarit ja kahvilat, joita 1970-luvun alussa oli vielä runsaasti. Asiakkaat olivat tulleet Jormalle tutuksi myymäläautoa ajaessa, joten asiakaskunta oli jo valmiina hänen aloittaessaan leipomotoimintaa. Pikkuhiljaa palkattiin lisää käsiä, sillä tuotteita meni enemmän kuin ennätettiin tekemään. Tuotantotilat alkoivat käydä pieniksi ja alettiin etsiä suurempia tiloja.

Paikka löydettiinkin uusille tiloille edelleenkin Kangaskylästä, jonne alettiin rakentaa leipomoa. Uusi Leipomo joka valmistui 1979, toimii vielä usean laajennuksenkin jälkeen samalla paikalla. Myös henkilöstön määrä oli kahdeksankymmentäluvulle siirtyessä kasvanut 15 henkeen. Ensimmäinen kiertoarina uuni tuotiin uusiin tiloihin Saksasta. Lisäksi taloon tuli piiraiden ja pullien paistoon kiertoilmauuni ja vanhasta leipomosta arinauuni, joka kuitenkin aika pian vaihdettiin hiukan suurempaan kiviarinauuniin. Ensimmäisiä muita uusia koneita tuliterään halliin olivat kaulauskone ja leivontalinja johon saatiin erilaisia valmistukseen tarvittavia vempeleitä, toimistoon tietokone!!! sekä pakkaamoon leivänpussituskone ja kelmupakkauskone. Koneet olivat pääasiassa ja ovat edelleenkin vain raskaimpien vaiheiden auttamiseksi. Edelleen leipomossa tehdään paljon vaativaa käsityötä. Tuoterepertuaaria laajennettiin myös jatkuvasti kysynnän mukaan, mutta suosituimpia alkuperäisiä tuotteita valmistettiin edelleenkin.

Uuden leipomon käyntiinlähtö tapahtui hämmästyttävän jouheasti. Lisää myyntiä saatiin kapasiteetin kasvaessa koko -80 luvun ajan. Maukkaille leipomuksille riitti kysyntää ja maaseudun muutokset vähensivät kotona leipomista. Ennen suurta lamaa, 80 – luvun loppupuolella porukkaa oli töissä jo yli 40 henkilöä. Koneita hommattiin lisää, panostettiin mm. lörtsyn valmistuksen automatisointiin, hommattiin vaaleiden ja tummien leipien valmistusta ja laatua parantavat laitteet. Savonlinnassa oli useita kahviloita, joko kokonaan Pika-Pullan omistuksessa tai osakkuuksina. Parikkalassa perustettiin Hotelli Ravintola Kägöne yhdessä muiden paikallisten toimijoiden kanssa.
Alkava -90 luku muutti sitten lähes kaiken. Kaupan suuri rakennemuutos aiheutti kaikkien kahvila/leipämyymälöiden sulkemiset. Myös aikaisemmin kokonaan puuttuneet valtakunnalliset leipomoketjut tulivat erittäin kovalla vauhdilla kauppojen hyllyille. Lisäksi laman ollessa syvimmillään kahviloiden kannattavuus oli todella heikko. Alimmillaan henkilöstö oli noin 22 henkeä. Asiakkaille kiitos, kun he kuitenkin pitivät ja pitävät edelleen perinteisistä ja joistakin uudemmistakin tuotteistamme, lamasta selvittiin. 2000 luvulle tullessa toiminta oli jo vakiintunut isoista muutoksista ja nykyisellään Parikkalan Pika-Pulla harjoittaa pelkästään leipomotoimintaa. Asiakkaita on nykyisillään kolmessa maakunnassa ja omaa henkilöstöä on 27 henkeä. Lisäksi ulkoistetuissa palveluissa kuten esittelytoiminnassa, kuljetuksessa ja siivouksessa ym. 4-9 henkilöä.
Parikkalan Pika-Pulla Oy on edelleen Heltimoisten omistuksessa. Yhtiön perustaja Jorma Heltimoinen, menehtyi äkillisesti 2004, jonka jälkeen Kimmo ja Jouni Heltimoinen jatkavat toimintaa.

Katso tämän päivän touhuilut tästä.
Katso historiallinen videoinstallaatio tästä.


 
Parikkalan Pika-Pulla Oy, Opintie 11, 59100 PARIKKALA, Puh. (05) 6575 500
Kaakon Nettipalvelu 2010